Vihamielinen informaatiolla vaikuttaminen: Suomi seuraa tilannetta
Suomeen tarvittaisiin kipeästi informaatiopuolustuksen strategia, mutta hanke hautautui hallituksessa, Riiheläinen suree.
Janne ”Rysky” Riiheläinen turvallisuuspolitiikan tarkkailija
Suomi on ollut monen maan ihailun kohteena, koska olemme pitäneet kiinni monista turvallisuuteen liittyvistä asioista, asevelvollisuudesta alkaen. Muiden maiden mediat ovat käyneet tekemässä myös ihailevia juttuja suomalaisten koulujen mediakasvatuksesta.
Siksi tuntuu kovin kummalliselta, että juuri nyt kun on ajankohtaista rakentaa maalle informaatiopuolustusta, sille ei tahdo löytyä tekijää.
Uhkaava informaatiovaikuttaminen
Pahantahtoisen informaatiovaikuttamisen uhka arvioidaan uusimmassa Kansallisessa riskiarviossa (2023) merkittäväksi kaikilla turvallisuuden sektoreilla. Myös ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa synkistellään, kuinka informaatiovaikuttaminen uhkaa turvallisuustilannetta.
On kummallista, että juuri nyt kun on ajankohtaista rakentaa informaatiopuolustusta, sille ei tahdo löytyä tekijää.
Hankaluudet strategian luomisessa
Toissa keväänä kokoomus käveli hallitusneuvotteluihin tavoitteenaan saada hallitusohjelmaan informaatiopuolustuksen strategia. Perussuomalaisten puolelta epäiltiin, että valtiolliset toimet informaatiopuolustuksessa voisivat puuttua puolueiden viestintään.
Perussuomalaiset siis kieltäytyivät hyväksymästä hallitusohjelmaan mitään muuta konkreettista informaatioturvallisuuteen liittyvää kuin maininnan siitä, että asia käsiteltäisiin osana kyberturvallisuusstrategiaa.
Vastuu informaatiopuolustuksesta
Aiemmin virallinen Suomi on reagoinut Venäjän informaatiovaikuttamiseen pääasiassa olemalla reagoimatta. Näin strategiasta on pallottelun jälkeen jäljellä nimeämättömän tahon huoleksi päätyvä konseptin laatiminen. Ulkoapäin katsottuna näyttää siltä, että informaatiopuolustusta ei kukaan halua vastuulleen. Aiemmalle pohjatyölle ei tunnu olevan jatkajia valtionhallinnossa.
Toki tehtävä on vaikea. Resurssipulassa painiskelevat organisaatiot eivät mielellään urakkaa ota.
Päätelmä ja kehotus toimintaan
Nyt on eri aika. Tasavallan presidentti Alexander Stubb kuvasi joulukuussa puheessaan Maanpuolustuskurssiyhdistyksessä tilannetta näin: Kognitiivinen sodankäynti on täällä jo nyt. Sen kohteina ovat muistomme, ajatuksemme ja tunteemme. Kukaan ei voi siltä täysin välttyä.
Stubbin kuvaukseen on helppo yhtyä. Siksi nyt on toimittava, kyettävä vastaamaan oikeilla tiedoilla hämmentäjien hyökkäyksiin ja tunnistettava toimijat, joilla on pahat aikeet. Ja myös kerrottava pahiksista suurelle yleisölle.
Olkoon projektin nimi sitten strategia, konsepti tai mikä tahansa pumaska, niin nyt olisi kiire rakentaa jotain oikeasti.
Janne Riiheläinen on seurannut informaatiovaikuttamista ja puhunut siitä kohta kymmenen vuotta.