Terveydenhuollon työntekijäliitto Tehy on voimakkaasti vastustanut Helsinki ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tänään päättyneiden muutossopimusneuvottelujen lopputulosta. Tehy on ilmoittanut, että neuvottelujen seurauksena noin 800 työntekijää menettää työpaikkansa, joista suurin osa on terveydenhuollon ammattilaisia.
Tehyn mukaan tilanne saattaa pahentua, mikäli tietyt työntekijät kieltäytyvät hyväksymästä uudelleensijoittumista Uudenmaan alueella, mikä voi johtaa lisälomautuksiin. Lisäksi suunnitellut osastosihteerien irtisanomiset siirtävät heidän tehtävänsä jäljellä oleville terveydenhuollon henkilökunnalle, lisäten merkittävästi heidän työtaakkaansa.
”HUS ei kykene arvioimaan toimintaansa kokonaisuutena. Eri yksiköt tekevät muutoksia silmät sidottuna, eikä kukaan ota vastuuta koko organisaatiosta”, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen totesi lausunnossaan.
”Mikäli nämä suunnitelmat etenevät suunnitellusti, se aiheuttaa ennenkuulumattoman sotkun ja terveydenhuollon työntekijät joutuvat kärsimään, päinvastoin kuin työnantaja alun perin väitti.”
Tehy on ilmoittanut aikovansa tutkia prosessin laillisuutta ja väittää, että HUS ei noudattanut täysimääräisesti laillisia vaatimuksia neuvottelujen aikana.
Julkinen ja hyvinvointialojen liitto JHL on myös arvostellut irtisanomisia. JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström totesi, että on käsittämätöntä, ettei satojen työntekijöiden vähentäminen vaikuta hoitotyön laatuun.
HUS pyrkii saavuttamaan 50 miljoonan euron vuotuiset säästöt. Aikaisemmat raportit viittasivat siihen, että uudelleenjärjestelykeskusteluissa oli mukana jopa 28 000 työntekijää, joiden vähennystavoite oli noin 990 kokoaikaista työtehtävää.
HUS:n toimitusjohtaja Matti Bergendahl kertoi aiemmin Ylelle, että irtisanomiset olivat välttämättömiä merkittävien budjettirajoitusten vuoksi. HUS on myös kamppaillut jatkuvan hoitajapulan kanssa, mikä lisää painetta terveydenhuoltojärjestelmään.