news-12082024-163400

Sähköyhtiöt lanseeraavat ’hybridisopimuksia’

Hybridisopimusten iskulause kuulostaa aluksi houkuttelevalta – halvempi kuin kiinteähintaiset sähkösopimukset, mutta vähemmän riskiä kuin tuntiperusteiset spot-hintasopimukset. Jotkut asiantuntijat kuitenkin varoittavat, että yritysten myyntipuheet saattavat harhauttaa kuluttajia.

Hybridisopimus, tai kulutussopimus kuten jotkut tarjoajat sitä kutsuvat, sisältää sekä kiinteähintaisen että spot-hintasopimuksen elementtejä. Kiinteän perushinnan lisäksi kilowattitunnilta (kWh) mitataan kulutus, mikä vaikuttaa kokonaislaskuun kuukauden lopussa.

Asiakkaille, jotka käyttävät sähköä ruuhkattomina aikoina, tämä sopimus tarjoaisi alennuksen kokonaislaskuunsa. Kuitenkin asiakkaille, jotka käyttävät sähköä ruuhka-aikoina, se olisi lopulta kalliimpaa.

Vaikeasti vertailtavissa olevat sopimukset

Hybridisopimukset, jotka tunnetaan myös ”kulutus-” tai ”jousto-” sopimuksina yrityksestä riippuen, ovat suhteellisen uusia Suomessa, eikä tästä mallista ole paljon käytännön tietoa.

Suomen Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell sanoi, että uusien hybridisopimusten vertaaminen on vaikeaa, ellei suorastaan mahdotonta.

Kun Beurling-Pomoell vertaili tuotteita Energiamarkkinaviraston virallisilla verkkosivuilla sahkonhinta.fi, hybridisopimukset osoittautuivat halvimmiksi kiinteähintaisista sopimuksista.

”Huolenaiheena nyt on, että ihmiset saattavat vahingossa allekirjoittaa sopimuksen, jota eivät ymmärrä”, hän kertoi Ylelle.

Energiavirasto työskentelee sen parissa, miten tuotteet voidaan luokitella omaksi kategoriakseen vertailussa.

Uudentyyppisten sopimusten vertaaminen on vaikeaa myös siksi, että yritykset raportoivat eri tavalla siitä, miten heidän kulutustottumuksensa voivat vaikuttaa sähkölaskuihin.

Beurling-Pomoellin mukaan jotkut yritykset eivät ilmaise selkeästi esimerkiksi vuorokauden aikoja, jolloin asiakkaiden tulisi käyttää vähemmän sähköä.

Energiamarkkinaviraston ekonomisti Jonatan Kanervo sanoi, että on hyvä, että kuluttajilla on vaihtoehtoja, lisäten että kuluttajien tulisi olla tietoisia sopimustensa hyvistä ja huonoista puolista.

”Kulutusvaikutus lasketaan niin, että kuvitellaan asiakkaalla olevan tuntiperusteinen sähkösopimus. Heidän keskimääräinen kuukausihintansa perustuu sitten heidän tunneittaiseen kulutukseensa. Tämä ’henkilökohtainen kuukausihinta’ verrataan sitten kuukauden todelliseen spot-hintaan. Tämä johtaa kuluttajan laskun kasvuun tai laskuun”, Kanervo selitti.

Kalliimpaa kuin kuluttajille annetaan ymmärtää

Asiantuntijoiden mukaan tämän uuden sopimustyypin tuomat säästöt ovat vaikeita ennustaa.

”On myös vaikea arvioida, kuinka paljon kalliimpaa sopimus voi osoittautua, jos on epäonnekas”, Kanervo kertoi Ylelle.

Kylminä talvina sähkönkulutus on normaalia korkeampi. Jos tuulivoimaloille ei ole tuulta, sähkön spot-hinnat nousevat. Erittäin kylminä päivinä jopa yöaika voi olla suhteellisen kallista, joten sähkön käytön ajoittaminen ei aina säästä rahaa.

Kulutusvaikutus lasketaan yleensä koko kuukauden perusteella, joten yksi hintapiikki voi tuhota aiemmat säästöt.

”Esimerkiksi tammikuussa 2024 sähkön hinnat olivat hyvin korkeat ensimmäisen viikon ajan, jonka jälkeen hinta laski normaalimmalle tasolle. Tämän kuukauden aikana kulutusvaikutus olisi voinut olla paljon suurempi kuin normaalisti”, Kanervo kertoi viitaten aiemmin tänä vuonna ennätyksellisen korkeisiin spot-hintoihin.

Yritysten verkkosivujen mukaan kulutusvaikutus voi olla alennus jopa sentin verran tai se voi lisätä alle neljä senttiä per kWh.

Kuluttajaliiton Beurling-Pomoellin mukaan sähköyhtiöiden lupaukset saattavat olla erilaiset kuin mitä yksittäinen kotitalous lopulta maksaa. Hän huomautti myös, että suurin osa näistä sopimuksista katsotaan edelleen kiinteähintaisiksi, mikä tarkoittaa sitä, ettei kuluttaja voi helposti päästä niistä eroon.

Käyttäjät Yle-tunnuksella voivat jättää kommentteja uutisiimme. Voit luoda oman Yle-tunnuksen tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentointiin ja moderointiin selitetään täällä.