Prioriteettikiista Lifjellillä: Valikoiva ympäristönsuojelu ja ristiriitainen päätöksenteko
Midt-Telemarkin kunta on torjunut aurinkoenergian hyväksyäkseen luonnon suojelun, mutta samalla kunnanhallitus on avannut mahdollisuuden rakentaa 500 uutta mökkiä Lifjellille.
Telemarkin ilmastovaliokunnan puheenjohtaja Ådne Naper (SV) pitää selvänä ristiriitana luonnon käyttämistä mökkirakentamiseen, mutta samalla kieltäytymistä käyttämästä luontoa uusiutuvan energian lähteenä.
Tämä ovat kaksi täysin erilaista projektia, joita ei voida verrata keskenään, sanoo kunnanjohtaja Siri Blichfeldt Dyrland (Sp).
– Päästöjen lisääntyminen
Lifjell on suosittu virkistysalue muutaman kilometrin päässä Bøn keskustasta Midt-Telemarkin kunnassa, jossa on sekä kesä- että talvireittejä.
Paikka, jonne moni haluaisi mökin, mitä kunta siis haluaa mahdollistaa. Naperin mielestä tämä on erittäin kummallista.
– Suuri ristiriita tässä on se, että ensin poliitikot ja kunnanjohtaja haluavat suojella luontoa aurinkoenergialta, ja heti perään he haluavat rakentaa yli 500 uutta mökkiä, hän sanoo pettyneenä NRK:lle.
Midt-Telemarkia ovat tänä syksynä kohdanneet kaksi dramaattista tulvaa.
Syynä on ollut rankkasade, jota jotkut liittävät ilmastonmuutokseen.
Kun kunta sitten priorisoi mökkejä uusiutuvan energian sijaan, Naperin mielestä tämä leima sopii:
– Valikoiva ympäristönsuojelu ja erittäin ristiriitainen. On paradoksaalista, että pian tulvan jälkeen ja vuonna 2024, kun on niin paljon painotusta suojella herkkiä luontokohteita, priorisoidaan yli 500 uutta mökkiä, hän sanoo.
– Samalla heillä on periaatteellinen päätös aurinkoenergiaa vastaan. Toivoisin, että huolenpito ja ajatus luonnosta ja ympäristöstä olisi periaatteellista.
– Eikö aurinkoenergiapuisto ole hallitsevampi kuin mökkikylä Lifjellin maastossa?
– Luulen, että loppujen lopuksi on oikein, että sekä mökit että aurinkoenergia vaativat jonkin verran tilaa, mutta vain toinen näistä tavoitteista edistää mitenkään positiivisesti ilmastokriisiä.
Hän mielestään uudet mökit vain lisäävät päästöjä.
– Aurinkoenergiaa voit ainakin käyttää fossiilisten polttoaineiden vähentämiseen, jotka ovat pääasiallinen syy ilmastonmuutokseen, Naper sanoo.
Onko Ådne Naperilla pointti, kun hän sanoo Midt-Telemarkin harjoittavan valikoivaa ympäristönsuojelua?
Enemmän kuin tarpeeksi mökkejä
Sigrid Heldal asuu kunnassa ja on matkalla vuorille koiransa kanssa tavatakseen NRK:n Lifjellstuan lauantaina aamupäivällä. Useita mökkejä hän ei ole kovin innoissaan.
– Se olisi suuri rasitus luonnolle ja vuorille, rakentaa kosteikkoon ja suojeltuihin alueisiin. Täällä on dokumentoitu haavoittuva luonto. Ihmisten tulisi mieluummin tulla päiväkäynnille Lifjellille, hän sanoo.
Intohimoinen retkeilijä on samaa mieltä Naperin kanssa.
– Onko vain lyhytaikainen taloudellinen kasvu tärkeää kunnalle? hän kysyy.
Paikallinen Luonnonsuojeluliitto ei missään tapauksessa halua lisää mökkejä Lifjellille, mutta on samalla iloinen siitä, että kunta sanoi ei aurinkopuiston suunnitelmille.
Hans Christian Deilhaug, Luonnonsuojeluliiton Midt-Telemarkin johtaja.
– On epäekologista rakentaa aurinkovoimaloita metsäalueille tai yleensä vihreille alueille. Niiden tulisi tapahtua rakennetuilla, niin sanotuilla harmailla alueilla, jos se tapahtuu, paikallisyhdistyksen johtaja Hans Christian Deilhaug sanoo.
– Eheiden metsäalueiden säilyttäminen on myös tärkeää ilmaston kannalta, hän painottaa.
– Positiivista kylälle
Kunnanjohtaja Blichfeldt Dyrland ei näe mitään ristiriitaa luonnon käytön ja mökkirakentamisen välillä, mutta vastustaa luonnon käyttöä aurinkovoimahankkeisiin.
Hänen mielestään täytyy luoda edellytykset ulkoilulle ja varmistaa, että kunnan elinkeinoelämällä on työtä.
– Tietysti. Lifjell ei ole valtavan suuri alue verrattuna muihin mökkikuntiin Norjassa. Siinä on positiivisia elementtejä sekä matkailussa, toiminnassa, kaupankäynnissä että elinkeinoelämässä.
– Mutta kun teille esitettiin aurinkovoimalaehdotus – silloin oli tärkeää suojella luontoa?
– Kun puhumme suunnittelutyöstä, kyse on alueista, jotka paikallispoliitikot tuntevat erittäin hyvin. Mitä tulee niihin aurinkopuistoihin, joista haettiin lupaa Midt-Telemarkissa, ne olivat lähellä retkeilyalueita ja asuntoalueita. Silloin emme voineet hyväksyä sitä.
– Mutta eikö ole ristiriitaista, että kunta, joka on kokenut suuren tulvan rankkasateen vuoksi, sanoo ei uusiutuville energiahankkeille?
– En näe, että nämä kaksi asiaa liittyvät kovin tiiviisti toisiinsa. Ei ole itsestään selvää, että luonnon rakentaminen on positiivista ilmastolle ja ympäristölle. Riippuu siitä, minkälaista uusiutuvaa energiaa valitset, hän päättää Blichfeldt Dyrland.
Julkaistu 21.09.2024 klo 21.46
Päivitetty 22.09.2024 klo 07.22