Perussuomalaisten kansanedustaja häiritsi SDP:n puheenjohtajaa puhumisen jälkeen ruotsia eduskunnassa
Keskiviikkona eduskunnassa tapahtui tapaus, jossa oppositiopuolueen puheenjohtajaa Antti Lindtmania häirittiin hänen puhuessaan hallituksen työllisyyspolitiikasta. Lindtman oli juuri kritisoinut hallituksen toimia, kun hän toisti lyhyesti lauseen Suomen toisella virallisella kielellä, ruotsiksi. Tällöin salista kuului ääni: ”Voimmeko saada sen myös arabian kielellä?”
Kohun takana ollut henkilö oli Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula Oulusta. 35-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja oli aiemmin vahvistanut Ilta-Sanomille olevansa se, joka keskeytti Lindtmanin puheen.
Antti Lindtman jatkoi puheenvuoroaan, mutta viittasi tapaukseen puheensa lopussa. ”Ruotsi on toinen kansalliskielemme ja pyydän, että sitä kunnioitetaan myös tässä salissa,” Lindtman sanoi.
Suomen kansanedustajat kävivät keskustelua pääministeri Petteri Orpon hallituksen budjettiesityksestä vuodelle 2025. Yle Svenska kertoi saaneensa tekstiviestivastauksen SDP:n puheenjohtajalta tapaukseen liittyen. Lindtman kuvaili keskeytystä röyhkeäksi ja loukkaavaksi, ja kertoi tuntevansa tarvetta kommentoida sitä.
Ilta-Sanomien mukaan Simula vahvisti tekstiviestitse olevansa se, joka keskeytti Lindtmanin puheen. Hän myös vahvisti, että hänen huomautuksensa liittyi Ylen aiempaan ilmoitukseen tarjota uutisia arabian ja somalian kielillä.
Tämä ilmoitus tehtiin juuri ennen kuin poikkihallinnollinen työryhmä ilmoitti päässeensä sopuun Ylen budjetin leikkauksista. Tämän jälkeen Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra arvosteli kansallista yleisradiota uutisten tarjoamisesta arabian ja somalian kielillä, sanoen sen olevan kestämätöntä muun muassa integraation kannalta.
”Huomautus perusteltiin integraatiolla. Maahanmuuttajat integroituvat paremmin, jos oppivat suomea tai ruotsia,” Purra kommentoi Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa lauantaina 14. syyskuuta. ”En näe lainkaan järkevänä, että uusia palveluita tarjotaan maahanmuuttajaryhmille heidän oman kielensä ylläpitämiseksi,” hän lisäsi tuolloin.
Ylen käyttäjät voivat jättää kommentteja uutisartikkeleihin Yle ID:n avulla. Voit luoda oman Yle ID:n tästä linkistä. Ohjeet kommentoinnista ja moderoinnista löytyvät täältä.