Suomessa on huolestuttavaa näyttöä siitä, että maahanmuuttajalapset eivät opi riittävästi suomea menestyäkseen työelämässä ja jatko-opinnoissa. Tämän viikon ohjelma kysyy, miksi näin tapahtuu.
Suomen koulutusjärjestelmä on tällä viikolla esillä ohjelmassa. Kuva: Aurora Ferm / Yle
Suomen maine johtavana koulutusjärjestelmänä on pitkään ollut kansallisen ylpeyden lähde, suurelta osin maan vahvan suorituksen ansiosta Pisa-testissä, joka arvioi 15-vuotiaiden taitoja vauraissa maissa. Siksi viimeaikainen pudotus kärkipaikoilta on herättänyt kansallista huolta.
Viime aikoina jotkut ovat selittäneet pisteiden laskun Suomen kasvavalla maahanmuuttajaväestöllä.
Uusi tutkimus osoitti, että maahanmuuttajataustaiset oppilaat jäävät jälkeen ikätovereistaan Suomessa. Mutta he eivät jää vain vähän jälkeen – heidän suomen kielen taitonsa ovat niin heikot, että he eivät pysty täysin toimimaan yhteiskunnassa, hallituksen raportti kertoo tuoreiden Pisa-tulosten pohjalta. Ohjelmassa kuullaan vanhemman mielipide tyytymättömyydestä siihen, millaista suomea hänen lapsensa oppivat koulussa – taso, joka hänen mukaansa estää maahanmuuttajalapsia etenemästä.
Tämän viikon jakso tutkii, miten koulutusjärjestelmä lähestyy suomen opetusta maahanmuuttajataustaisille oppilaille.
”Useimmat maahanmuuttajien lapset kamppailevat, koska he ovat opiskelleet S2:ta, jota kutsun ’suomeksi hölmöille’. Rehellisesti sanottuna se on kuin yksinkertaistettua suomea”, Samah Zain kertoi ohjelmalle.
Miksi jotkut lapset eivät opi suomea koulussa?
Lisätietoja ja syvällisempiä näkökulmia aiheeseen saadaksesi voit kuunnella tämän viikon jakson tästä upotetusta soittimesta, Yle Areenasta, Applesta, Spotifysta tai mistä tahansa podcasteja tarjoavasta palvelusta.
Egan Richardson ja Zena Iovino esittivät tämän jakson All Points North -ohjelmasta, ja lisäraportointia teki Priya Ramachandran D’Souza. Ääniteknikkona toimi Juha Hjelm.
Jos sinulla on kysyttävää tai haluat jakaa ajatuksiasi, ota meihin yhteyttä WhatsAppissa numerossa +358 44 421 0909 tai osoitteissa yle.news@yle.fi ja allpointsnorth@yle.fi. Yle Tunnuksella varustetut käyttäjät voivat jättää kommentteja uutisartikkeleihimme. Voit luoda Yle Tunnuksen tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentointiin ja moderointiin löydät täältä.
Liity keskusteluun!