news-31082024-115132

Marius Borg Høiby: Diplomaattipassin merkitys ja käyttö

Marius Borg Høiby on omistanut diplomaattipassin jo lapsesta asti. Mutta mikä se oikein on, ja mihin sitä voi käyttää?

Kruununprinssi Haakon vahvisti maanantaina, että hänen kruununprinsessa Mette-Maritin syytetty poikansa on omistanut diplomaattipassin jo useiden vuosien ajan, lisäksi normaalin passin lisäksi. Myös Ulkoministeriö vahvistaa, että kuninkaallinen perhe saa diplomaattipasseja. He kertovat, että nämä ovat tarkoitettu viralliseen käyttöön. Mutta mitä tarkoittaa omistaa tällainen passi?

Mikä on diplomaattipassi?

Norjalainen diplomaattipassi on turkoosi väriltään. Se voi tarjota monia etuja norjalaisille ulkomailla. Maakohtaiset erot ovat suuria, kun on kyse siitä, kuka saa tällaisen passin.

”Yhtään valvontaelintä ei ole, joka puuttuisi asiaan, jos Norja myöntää 1000 tai 10 000 diplomaattipassia”, sanoo Halvard Leira. Hän on Nupin tutkimusjohtaja ja diplomatian asiantuntija. Diplomaattipassin voimassaoloaika vaihtelee, mutta yleensä se on voimassa enintään viisi vuotta, Ulkoministeriö kertoo.

Mitä etuja diplomaattipassi tarjoaa?

Yksi pääasiallisista tarkoituksista erityiselle passille Ulkoministeriöstä (UM) on helpottaa haltijan matkustusaktiviteetteja, kertoo Leira. ”Usein vältetään jonot passintarkastuksessa, viisumihakemuksissa ja tarkastuksissa vähemmän kuin muut matkustajat, mutta edut, joita diplomaattipassi tarjoaa, vaihtelevat suuresti maittain”, Leira sanoo. Useissa maissa on oma luukku passintarkastuksessa henkilöille, joilla on diplomaattipassi, mikä säästää aikaa matkoilla.

Diplomaattilähteet, joihin Faktisk.no on keskustellut, myöntävät myös, että joissain tilanteissa se voi käytännössä tarjota tiettyjä etuja tai tunteen lisääntyneestä turvallisuudesta, kun on diplomaattipassi. Diplomaattipassi ei kuitenkaan vapauta tullitarkastuksista. Ulkoministeriön mukaan diplomaattipassia ei pitäisi käyttää yksityisillä matkoilla, mutta Faktisk.no kirjoittaa, että tämä on käytännössä vaikeaa valvoa.

Kuka voi saada diplomaattipassin?

Henkilöt, jotka matkustavat valtion toimeksiannosta, voivat saada diplomaattipassin tarpeen mukaan ja hakemuksen perusteella. Tämä koskee esimerkiksi Ulkoministeriön työntekijöitä, jotka työskentelevät ulkomailla diplomaatteina, ja muiden ministeriöiden erityislähettien, jotka toimivat lähetettyinä diplomaatteina. Ulkoministeriön työntekijöillä on yleensä myös diplomaattipassi työskennellessään Oslossa ja he käyttävät sitä ollessaan virkamatkalla ulkomailla. Sama koskee kuninkaallisen perheen jäseniä ja henkilöitä, jotka ovat mukana joillakin virallisilla tehtävillä.

Antaako diplomaattipassi koskemattomuuden?

Yksinkertainen vastaus tähän on: Ei. ”Diplomaattipassi ei tarjoa diplomaattista koskemattomuutta. Sen saavat diplomaatit, jotka on lähetetty toisesta maasta toiseen”, kirjoittaa Ulkoministeriön viestintäneuvonantaja Ragnhild H. Simenstad. Koskemattomuusjärjestelmän tarkoituksena on, että diplomaatit voivat luottaa siihen, että he voivat suorittaa tehtävänsä. Suojaus mielivaltaista oikeudenkäyntiä vastaan on keskeinen asia, Leira Nupissa selittää. ”Useimmat, joilla on diplomaattinen koskemattomuus, omistavat diplomaattipassin. Mutta passin voi omistaa ilman koskemattomuutta”, hän sanoo.

Leira kuitenkin korostaa, että ei ole varmaa, että poliisi tarkistaa, onko henkilöillä, joilla on diplomaattipassi, diplomaattista koskemattomuutta, jos tilanne vaatisi sitä. ”Sanotaan, että henkilö, jolla on diplomaattipassi, pysäytetään poliisin toimesta. Silloin ei ole varmaa, että he vaivautuvat tarkistamaan, onko henkilöllä myös diplomaattista koskemattomuutta. Monet ajattelevat, että jos sinulla on diplomaattipassi, sinulla on myös diplomaattinen koskemattomuus”, hän sanoo.