news-16092024-072652

Kultajackaalit ovat laajentaneet elinalueitaan nopeasti Euroopassa. Tuoreen tutkimuksen mukaan jackaalit voivat vaeltaa tuhansia kilometrejä ja sopeutua kovaan kylmyyteen.

Kultajackaali Sri Lankassa. Kuva: Tekijänoikeus Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Viime vuosina Suomeen ilmestynyt uusi laji, kultajackaali, saattaa sisältää yksilöitä, jotka ovat vaellelleet tuhansia kilometrejä ennen saapumistaan Suomeen. Useita jackaaleja on saapunut maahan Baltiasta ja muista Euroopan osista.

Geneettiset tutkimukset osoittavat, että Sodankylästä löydetty jackaali matkasi jopa 2 500 kilometriä Keski-Euroopasta ennen saapumistaan Suomen Lappiin.

Muita tutkimuksessa mukana olleita jackaaleja olivat Tromsøsta, Norjasta ja Iberian niemimaalta, Espanjasta. Tromsøsta löydetty jackaali saattaa olla peräisin Kaukasuksen alueelta ja on todennäköisesti matkannut 3 500 kilometriä.

Oulun yliopiston tutkijat yhdessä puolalaisten, norjalaisten ja espanjalaisten tutkijoiden kanssa tutkivat kolmen kultajackaalin alkuperää ja mahdollisia leviämisreittejä niiden äärimmäisissä elinalueilla.

Aiemmin uskottiin, että Sodankylän yksilö kuului Baltian vakiintuneeseen populaatioon. Sen sijaan se on jäljitetty Itävallassa, Unkarissa ja Puolassa elävään populaatioon.

Kultajackaalien havaintoja on vahvistettu seitsemän Suomessa, pohjoisin niistä Ivalossa, Lapissa. Ensimmäinen havainto tehtiin itäisessä Kajaanissa vuonna 2018.

Kaikki tähän mennessä tutkitut kultajackaalit olivat uroksia ja vasta saapuneita. Tutkimus osoittaa, että kultajackaali voi kulkea pitkiä matkoja hyvin erilaisissa ympäristöoloissa ja perustaa uusia laumoja hyvin syrjäisille alueille.

Vaikka sen pääasiallinen levinneisyysalue on Pohjois- ja Itä-Afrikka sekä Etelä- ja Kaakkois-Aasia, laji voi myös sopeutua kylmiin ilmastoihin. Tutkijat sanovat, että ilmastonmuutos on rohkaissut sen leviämistä Pohjois-Eurooppaan.

Tutkimuksessa ei havaittu merkkejä risteytymisestä koirien kanssa. Aikuiset jackaalit painavat yleensä 8–11 kiloa ja välttävät ihmisiä.

Ne saattavat saalistaa pienempiä suomalaisia petoja, kuten lampaita, siipikarjaa, jyrsijöitä ja sammakoita.

Vaikka jotkut Keskustapuolueen poliitikot ovat vaatineet kultajackaalin poistamista Suomen alueelta, se on suojeltu luonnonsuojelulain nojalla eikä sitä saa metsästää.

Ylen käyttäjät voivat jättää kommentteja uutisartikkeleihimme. Voit luoda Yle-tunnuksen tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentoinnista ja moderaatiosta selitetään täällä.