news-08112024-160143

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) on antanut Suomen hallitukselle suosituksia julkisen talouden tasapainottamiseksi. IMF:n mukaan Suomen talous kasvaa ensi vuonna noin 1,6 prosenttia, mutta pitkällä aikavälillä tarvitaan lisää toimia velan vähentämiseksi.

IMF:n Suomessa vierailleen valtuuskunnan johtaja Alex Pienkowski korostaa, että julkista taloutta on tasapainotettava enemmän, erityisesti vuoden 2026 jälkeen. Tämä vaatii sekä menoleikkauksia että veronkiristyksiä, mutta niiden suhteen tulee olla tasapainossa. Veronkiristyksiä tulisi kohdistaa siten, etteivät ne haittaisi talouskasvua.

Suomen julkisen talouden velka kasvoi huhti-kesäkuussa eniten koko EU:ssa, ja odotetaan nousevan yli 80 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Valtiovarainministeri Riikka Purra on todennut, että hallitus on sitoutunut sopeutustoimiin, ja mahdollisia lisätoimia arvioidaan keväällä.

IMF korostaa työn tuottavuutta lisäävien menojen tärkeyttä, kuten julkisia investointeja ja koulutusta. Lisäksi se esittää talouden rakenteellisia uudistuksia, jotka voivat nopeuttaa talouden elpymistä. Valtiovarainministeri Purra puolestaan muistuttaa hallituksen tekemistä kasvutoimista ja rakenteellisista uudistuksista.

Vaikka IMF:n alustava arvio Suomen taloudesta on myönteinen, se on huolissaan keskipitkän aikavälin talouskasvusta, jonka arvioidaan jäävän hieman alle 1,5 prosenttiin. IMF on perustettu toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1945 ja sen tavoitteena on edistää rahoitusmarkkinoiden vakautta ja valvoa jäsenvaltioiden talouspolitiikkaa.

Suomen liittyessä IMF:n jäseneksi vuonna 1948, se sitoutui noudattamaan järjestön suosituksia ja politiikkaa. Hallituksella on siis edessään haaste tasapainottaa julkista taloutta, samalla tukien talouskasvua ja työllisyyttä pitkällä aikavälillä. Lisätoimia ja uudistuksia tarvitaan, jotta Suomen talous voi vahvistua ja velkaantuminen saadaan hallintaan.