Hyvinkään kaupunki suunnittelee musiikkiopiston tukemisen lopettamista
Hyvinkään kaupunki suunnittelee merkittäviä leikkauksia vuoden 2025 budjettiin. Leikkaukset kohdistuvat erityisesti Hyvinkään musiikkiopistoon, jonka tuki halutaan poistaa. Musiikkiopiston rehtori Sanna Ratia varoittaa toiminnan romahtamisesta tuen leikkaamisen vuoksi.
Hyvinkään kaupunginvaltuusto käsittelee viranhaltijoiden laatimaa leikkauslistaa syksyn aikana, ja päätös ensi vuoden talousarviosta tehdään marraskuun alussa.
Leikkauslistalla ovat myös käsityö- ja muotoilukoulu Taito Etelä-Suomi sekä Hyvinkään kaupungin omistama kuvataidekoulu. Oman kierteensä kaupungin kaavailemille kustannussäästöille tuo valtionosuusjärjestelmä.
Musiikkiopiston tukemisen lopettaminen ei vaikuttaisi Hyvinkään kaupungin saamiin valtionosuuksiin, sillä musiikkiopiston kannatusyhdistys saa opetustuntiperusteisia valtionosuuksia suoraan OKM:ltä. Samanlainen tilanne on käsityö- ja muotoilukoulu Taito Etelä-Suomella.
Sen sijaan leikkauslistan kolmas taiteen perusopetusta antava koulu, lasten ja nuorten kuvataidekoulu on Hyvinkään kaupungin omistama. Sen toimintaa esitetään supistettavaksi mutta ei lopetettavaksi, joten sen kautta kaupunki saisi edelleen kunnan peruspalvelujen valtionosuutta valtionvarainministeriöltä, mutta sen opetustuntiperustainen valtionosuus OKM:ltä pienenisi.
Hyvinkää tukee myös tanssikoulu Dance Artia ja tanssikeskus Elementiä, Riihimäen nuorisoteatteria sekä Rocktehdas Hyvinkää -musiikkikoulua, jotka kaikki tarjoavat taiteen perusopetusta. Ne eivät ole mukana leikkauslistalla.
Hyvinkään kaupunki maksaa tällä hetkellä musiikkiopistolle vuosittain 490 000 euron tuen, josta nyt esitetään leikattavaksi ensin 245 000 euroa. Tuen leikkaamisen todennäköinen seuraus kerrotaan myös ehdotuksen yhteydessä: ”Toiminta todennäköisesti loppuu.”
Hyvinkään musiikkiopiston rahoituksesta yli puolet eli noin 990 000 euroa tulee opetus- ja kulttuuriministeriön opetustuntien määrään perustuvasta valtionosuudesta. Hyvinkään kaupungin tuen lisäksi kolmas merkittävä tulonlähde ovat olleet oppilasmaksut, joita vuonna 2023 kerättiin noin 309 000 euroa eli 17 prosenttia vuosituloista.
Hyvinkään musiikkiopistossa on tällä hetkellä 645 oppilasta, joista noin 200 on muskarilaisia. Jos kaupungin tuen puoliintumista korvattaisiin oppilasmaksuja korottamalla, se kasvattaisi jokaisen oppilaan maksuja lähes 400 eurolla. Nykyisin oppilasmaksu on 270 euroa, jolla saa 45 minuuttia pääaineen opetusta viikossa lukukauden ajan.
”On eri asia korottaa oppilasmaksua säännöllisesti vähän kuin tuplata se kerralla”, rehtori Sanna Ratia sanoo. ”Olemme nytkin joutuneet nostamaan oppilasmaksua pikku hiljaa. Tähän asti kaupungin tuki Hyvinkään musiikkiopistolle on ollut merkittävä, mistä olemme kiitollisia. Tätä on pidetty Hyvinkäällä tärkeänä toimintana, jota on haluttu tukea.”
Oppilasmaksujen suuruus vaihtelee eri musiikkiopistoissa. Esimerkiksi Riihimäen musiikkiopistossa pääaineopetuksen hinta on samalla 270 euron tasolla kuin Hyvinkäällä. Sen sijaan Länsi-Helsingin musiikkiopistossa perusmaksu on jo 425 euroa.
Hyvinkään kaupunginhallitus haluaa korjata budjetin uhkaavaa alijäämää ilman, että veroja tarvitsisi korottaa, joten se tilasi kaupungin viranhaltijoilta leikkauslistan. Rahoitusvaje johtuu esimerkiksi hyvinvointialueuudistuksesta, joka on pienentänyt kaupungin saamia valtionosuuksia.
Veronkorotusten vaihtoehtona on palvelujen leikkaaminen, johon kaupunginhallitus on siis päätynyt. Virkamiesten laatiman leikkauslistan tultua julkiseksi sitä aletaan seuraavaksi käsitellä kaupungin poliittisessa päätöksenteossa. Päätöksiä on luvassa kaupunginvaltuuston kokouksessa 11. marraskuuta.
Seuraavaksi toimenpide-ehdotukset lähtevät lausuntokierrokselle, ja myös kaupunkilaisilta pyydetään kommentteja. Kommentteja musiikkiopiston rahoituksen turvaamiseksi toivoo tietenkin musiikkiopiston rehtori Sanna Ratia.
”Torstaina järjestämme Eläköön Hymo -nimisen tilaisuuden. Siellä on musiikkia ja puheita, eli infotilaisuus jossa kerrotaan mitä on taiteen perusopetus.”