Helsinki Hallin turvallisuutta uhkaavat maksamattomat sähkölaskut
Helsingin jäähallissa, jossa Suomen Jääkiekkoliitolla on toimistot, on hylätty mahdollisuus maksaa lasku. Helsingin areenaa ei ole käytetty tapahtumiin helmikuusta 2022 lähtien. Arkistokuva. Kuva: Kimmo Brandt / AOP9.9. 17:14Päivitetty 9.9. 17:27Helsinki Halli -areena, joka on ollut käyttämättömänä tapahtumista keväästä 2022 lähtien EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden vuoksi, voi kohdata riskejä, kun talvi saapuu.
Pakotteet ovat estäneet areenan ylläpitoyhtiötä – joka on enemmistöomistuksessa venäläisten oligarkkien ryhmän kautta – maksamasta sähkö- ja kaukolämmityslaskujaan, ja areenalla on katkaistu sähköt ja lämpö.
Areenaa ei ole käytetty helmikuusta 2022 lähtien Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan jälkeen.
Suomen Talotekniikkateollisuus ja Kauppa ry:n johtajan Juhani Hyvärinen mukaan ongelmia tiloissa voi ilmetä jo ennen pakkasten saapumista.
Jos ilmanvaihtojärjestelmät eivät toimi, kosteutta voi kertyä ja aiheuttaa ongelmia, Hyvärinen selittää.
Viime viikolla ulkoministeriö teki poikkeuksellisen päätöksen antaa Suomen Jääkiekkoliitolle, jolla on toimistot areenan viereisessä rakennuksessa, mahdollisuus maksaa areenan erääntyneet sähkölaskut.
Mutta maanantaina jääkiekkoliitto ilmoitti tehneensä yksimielisen päätöksen olla maksamatta laskua, viitaten huoleen siitä, että se olisi vain lyhytaikainen ratkaisu.
Muut mahdolliset ongelmat
Areenan sähkönsyöttö katkaistiin tämän kuun alussa, mutta sen hallintayhtiön uskotaan pitävän areenan kriittiset toiminnot käynnissä varasähkön avulla.
Puutteellisen virran vuoksi areenan ilmanvaihtojärjestelmät eivät toimi, eikä ilman kosteutta voida poistaa, Talotekniikkateollisuus ja Kaupan Hyvärinen kertoo.
Tämä tarkoittaa sitä, että kun pakkaset saapuvat, areenan putket voivat jäätää, koska sen kaukolämmön toimitus on myös katkaistu.
”Ilman lämpöä sisäilman lämpötila voi laskea nollaan suhteellisen lyhyessä ajassa”, hän selittää, lisäten, että tilanne voi vahingoittaa rakennusta muutaman viikon pakastekelien jälkeen.
Virran puute tekee myös kriittisten järjestelmien tarkkailusta vaikeaa, Hyvärinen sanoo.
Nämä järjestelmät sisältävät areenan pääsynvalvontajärjestelmän, palohälytykset ja muut elektroniset vaaratiedotusjärjestelmät.
Hyvärinen lisää, että rakennus, joka on ollut pitkään käyttämättömänä, voi kehittää muita vikoja, jotka luovat haasteita normaalitoimintojen uudelleenkäynnistämisessä.
”Jos vettä ei ole juossut pitkään aikaan, veden laatu voi heikentyä”, hän tarjoaa esimerkkinä.
Kuitenkin Hyvärinen sanoo myös, että hallintayhtiön varasähkö voi ratkaista nämä ongelmat.