Melkebonden Lars Lauten har en spesiell tilknytning til melkemaskinen sin. Når den 14 år gamle maskinen har problemer, ringer den bonden over det gamle 2G-nettet. Dette har vært en pålitelig måte for maskinen å varsle bonden på. Men nå planlegger teleselskapene å slukke 2G-nettene sine innen 2025. Dette vekker bekymring hos mange, inkludert regjeringen.
I Norge er 2G-nettet 31 år gammelt, og brukes hovedsakelig til tale, SMS og maskin-til-maskin kommunikasjon. Mange viktige enheter, som trygghetsalarmer, heiser og vann- og avløpsinstallasjoner, er avhengige av 2G-teknologi. Derfor er det en stor bekymring blant eksperter og politikere.
Regjeringen vurderer nå å utsette nedleggelsen av 2G-nettet etter press fra forskjellige hold. Stortingsrepresentant Morten Stordalen fra Frp viser til Finland, som har utsatt nedleggelsen til 2030, og mener Norge bør følge etter. Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung er alvorlig bekymret for konsekvensene av å slukke 2G-nettet og vil ta en beslutning før nyttår.
Selv om nedleggelsen av 2G-nettet har vært varslet i lang tid, er det fortsatt uklart hvor mange enheter og infrastruktur som vil bli påvirket. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet understreker at det er teleselskapenes ansvar å informere kundene sine om overgangen. Melkebonden Lars Lauten har allerede begynt å bytte ut utstyr på gården som er avhengig av 2G, etter å ha mistet varslingsfunksjoner da 3G-nettet ble stengt i 2021.
Det er tydelig at overgangen fra 2G til nyere teknologi vil ha både positive og negative konsekvenser. Mens myndighetene og teleselskapene jobber med å finne løsninger, er det viktig at bønder som Lars Lauten er godt forberedt på endringene som kommer. Med riktig planlegging og tilpasning bør det være mulig å håndtere overgangen på en smidig måte.