news-28102024-163132

Kuituoptiikkaverkkojen nopea rakentaminen on vahingoittanut kriittistä infrastruktuuria ympäri Suomea, mukaan lukien kaukolämpöputket, sähköverkot ja telekaapelit, asiantuntijoiden mukaan. Kuopiossa on esimerkiksi raportoitu kymmeniä tapauksia vaurioituneista kaukolämpöputkista ja sähköverkon kaapeleista kuituoptiikkarakennustyömailla kesän ja syksyn aikana, kertoi Kuopion Sähköverkon toimitusjohtaja Kari Väänänen.

”Huolta aiheuttaa toimitusvarmuus ja yleinen turvallisuus”, hän sanoi. Porakoneonnettomuus Kuopiossa syyskuun puolivälissä katkaisi virran yli 2000 asiakkaalta ja häiritsi laajakaista- ja kaapelitelevisioyhteyksiä. Kemissä katuvalot olivat sammuneet useilla asuinalueilla kaivuutapaturman vuoksi.

Kesän aikana raportit ovat tuoneet esiin kuituoptiikkayritysten huolimattomat käytännöt, joissa usein kaivetaan samoja katuja useita kertoja ilman koordinointia.

Telekaapelivaurioiden määrä kasvussa

Yle kysyi suurilta teleoperaattoreilta, onko kuituoptiikkarakentamiseen liittyvien vahinko- ja vikailmoitusten määrä kasvanut, ja lähes kaikki operaattorit raportoivat jyrkästä kasvusta kaapelivauriotapauksissa.

”Vaurioiden määrä on kasvanut työtahdin kiristyessä. Puhumme sadoista tapauksista vuosittain”, sanoi Elisan aluejohtaja Niklas Granholm.

”Vaurioita ei tapahtuisi, jos kaikki noudattaisivat sovittuja sääntöjä”, sanoi DNA:n laajakaistaliiketoiminnan johtaja Mikko Kannisto.

Kanniston mukaan jotkut yritykset joko eivät pyydä tai eivät odota kaapelien sijaintipalvelua. Tämä palvelu tarkoittaa, että kaivuuyritykset pyytävät infrastruktuurin tarjoajia merkitsemään, missä maanalaiset kaapelit sijaitsevat.

Kaapelien sijaintipalvelu tulisi pyytää ennen kaivutöiden aloittamista.

”Emme kuitenkaan pääse jokaiselle työmaalle päivän varoitusajalla. Juuri nyt kuituoptiikkayrityksillä vaikuttaa olevan kiire”, sanoi Kuopion Sähköverkon Väänänen.

Tukes: Asennus voi muuttua vaaralliseksi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoi saaneensa tänä vuonna ilmoituksia sadoista tapauksista, joissa kuituoptisten kaapeleiden asentaminen on johtanut vaarallisiin tilanteisiin.

Useimmissa tapauksissa kaivinkoneet ovat kaivaneet vaarallisen lähelle kaasuputkia tai sähkökaapeleita, Tukes totesi tiedotteessaan.

Jos porakone osuu kaasuputkeen, vuotava kaasu aiheuttaa aina räjähdysvaaran. Sähkökaapeliin osuminen voi johtaa vakavaan vammautumiseen tai jopa kuolemaan, Tukesin mukaan.

Vauriot maanalaisille kaapeleille ja putkille häiritsevät myös väistämättä sähkön tai kaasunjakelua ja aiheuttavat suuria korjauskustannuksia kaivinkoneelle. Tukes korostaa, että perusteellinen suunnittelu, ohjeiden noudattaminen ja asianmukainen työnvalvonta ovat avainasemassa vaarallisten tilanteiden estämisessä.

Vastuu on urakoitsijalla

Yksi alan suurista toimijoista on Valokuitunen, joka rakentaa verkkoja noin sadassa paikassa.

”Rakennussopimuksen kokonaisvastuu on urakoitsijalla, mutta loppujen lopuksi me kannamme vastuun projektin valmistumisesta”, sanoi Valokuitunenin kunnossapidon johtaja Kaj Storås.

Storåsin mukaan urakoitsijoiden toimintaa valvotaan työmaakäynneillä, eikä hän ole tietoinen siitä, että kaapelien sijaintipalvelupyyntöjä olisi laiminlyöty.

”Olemme huomanneet, että alalla vauhti voi olla liian kova. Laadun ja turvallisuuden varmistamiseksi lisäämme työmaavalvontaa ja vahvistamme yhteistyötä kuntien kanssa.”

Storås ei voi antaa tarkkoja vauriotietoja, mutta myöntää useita kymmeniä tapauksia valtakunnallisesti. Hän huomautti, että Valokuitunenin kaapeleiden vahinkoilmoitusten määrä on kasvanut merkittävästi tänä vuonna, koska vasta asennetut linjat usein katkaistaan, kun useat yritykset kaivavat samoilla alueilla.

Traficom: Pelkät lakimuutokset eivät auta

Monet kunnat vaativat tiukempaa lainsäädäntöä kuituoptiikan rakentamisessa. Traficomin lakiasiantuntija kuitenkin sanoi, ettei usko tilanteen paranevan pelkästään uusien lakien käyttöönotolla.

”Lainsäädäntö yksin ei voi tehokkaasti estää sovittujen pyyntöjen, määräysten tai ohjeiden noudattamatta jättämistä. Lain noudattamiseen tarvitaan myös riittäviä keinoja ja resursseja”, sanoi Ville Ikäheimonen, lakimies Traficomissa.

Traficom oli määrä lanseerata sijaintitietopalvelun tässä kuussa, jonka tarkoituksena oli tarjota kattavaa tietoa tele-, sähkö- ja vesijohtoverkoista. Palvelun tarkoituksena oli auttaa estämään kaivuvaurioita.

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (sin.) kuitenkin määräsi palvelun käyttöönoton keskeytettäväksi turvallisuussyistä.

Käyttäjät, joilla on Yle ID, voivat jättää kommentteja uutisartikkeleihimme. Voit luoda Yle ID:si tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentoinnista ja moderaatiosta löytyvät täältä.