Ylen budjettileikkaukset hyväksytty vasemmiston, vihreiden ja perussuomalaisten uudella sopimuksella
Ylen budjettileikkaukset on hyväksytty parlamentaaristen puolueiden sopimuksella, jossa perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto ovat kaikki hyväksyneet uuden sopimuksen. Tämä tarkoittaa sitä, että Ylelle on luvassa rahoituksen jäädytys ja arvonlisäveron korotus pitkään jatkuneen taistelun jälkeen yrityksen menojen rajojen asettamisesta vuoteen 2027 saakka.
Sopimus tarkoittaa sitä, että budjetti pysyy samana vuoteen 2027 asti, ja arvonlisäveroa korotetaan yritykseltä 10 prosentista 14 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen. Ylen budjetti vuonna 2027 tulee olemaan noin 47 miljoonaa euroa pienempi kuin se olisi ollut, jos budjettia olisi indeksikorotettu vuosittain.
Yhtiö tulee myös olemaan velvoitettu lisäämään ostojaan ulkoisilta tuotantoyhtiöiltä, ja ulkoiset hankinnat on suunniteltu olevan noin 15-20 prosenttia korkeammat kuin ne olivat vuosina 2021-2023. Lisäksi Ylen tulee julkaista enemmän tietoa toiminnastaan ja rahoituksestaan.
Yhtiö omistaa Suomen valtio ja sitä rahoitetaan verolla, joka oli vuonna 2024 enintään 163 euroa vuodessa yksittäisille veronmaksajille, alennuksilla niille, joilla on pienempi tulotaso, tai 3 000 euroa yrityksille.
Puolueet ovat olleet eri mieltä Ylen budjetista vaalikampanjan jälkeen, jossa sekä Kokoomus että perussuomalaiset vaativat yli sadan miljoonan euron leikkauksia Ylen rahoitukseen.
Ylen budjetti päätetään perinteisesti poikkipuolueellisella konsensuksella, erillään hallitusohjelmasta. Tämä nähdään turvana julkisen palvelun mediayhtiön politisoitumista vastaan, mutta tällä kertaa neuvottelut olivat vaikeita ja pitkäkestoisia.
Kokoomuksen kansanedustaja Matias Marttinen johti kompromissia etsineen työryhmän, jonka oma puolue ja perussuomalaiset ehdottivat, että hallitus voisi tehdä päätöksen itse, jos poikkipuolueellista konsensusta ei saavutettaisi.
Heinäkuussa ehdotus hyväksyttiin kaikkien parlamentaaristen puolueiden toimesta paitsi vihreiden ja vasemmistoliiton, jotka olivat ärttyneitä siitä, miten ehdotus oli neuvoteltu perussuomalaisten ja kokoomuksen kesken eikä kaikkien työryhmän puolueiden kesken.
Nämä kaksi puoluetta saivat pieniä muutoksia sopimuksen tekstiin, jotka koskivat henkilöstön työolosuhteita ja vahvistivat sitoutumista korkealaatuisen ohjelmiston tuottamiseen lapsille ja nuorille sekä sen rooliin yleissivistyksen ja koulutuksellisen tasa-arvon tukijana.
Liike Nyt -puolue, joka koostuu yhden miehen ryhmästä, oppipoika-ohjelman juontajasta Harry Harkimosta, ilmoitti varhain hylkäävänsä sopimuksen Ylen rahoituksesta.
Käyttäjät Yle ID:llä voivat jättää kommentteja uutisiimme. Voit luoda Yle ID:si tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentoinnista ja valvonnasta selitetään täällä.