Verohallinto aloittaa irtisanomisneuvottelut – noin 200 työpaikan leikkaukset odotettavissa
Verohallinnon on löydettävä vähintään 60 miljoonaa euroa säästöjä vuoteen 2027 mennessä. Kuvateksti: Verohallinnon Helsingin toimisto. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Verohallinto on ilmoittanut aloittavansa uudelleenjärjestelyneuvottelut henkilöstöedustajien kanssa. Neuvottelut koskevat noin 900 verotuksen ja hallinnon tehtävissä työskentelevää työntekijää, virasto kertoi tiedotteessaan, ja saattavat johtaa enintään 200 henkilön työpaikkojen menetykseen. Tiedotteessa todettiin, että irtisanomiset ovat välttämättömiä, koska hallinnon on löydettävä vähintään 60 miljoonaa euroa säästöjä vuoteen 2027 mennessä.
Rahan säästämisen tarpeen lisäksi automaattisten palveluiden lisääntynyt käyttö sekä sisäinen uudelleenjärjestely ovat johtaneet siihen, että joitakin työntekijöiden suorittamia tehtäviä on vähennetty. Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura sanoi, että organisaatiota kohtaava tilanne on ”poikkeuksellinen ja erittäin haastava”.
Henkilöstöedustajien kanssa käytävien neuvottelujen odotetaan kestävän yhteensä kuusi viikkoa. Verohallinto, joka toimii valtiovarainministeriön alaisuudessa, työllistää yhteensä 5 000 henkilöä.
Käyttäjät Yle-tunnuksella voivat jättää kommentteja uutisartikkeleihimme. Voit luoda Yle-tunnuksen tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentoinnista ja moderoinnista on selitetty täällä.
Verohallinnon säästötarve ja irtisanomiset
Verohallinnon tarve löytää 60 miljoonaa euroa säästöjä vuoteen 2027 mennessä on merkittävä haaste organisaatiolle. Irtisanomisneuvottelujen aloittaminen ja mahdolliset 200 työpaikan leikkaukset ovat osa näitä säästötoimenpiteitä. Verohallinnon on sopeuduttava muuttuvaan toimintaympäristöön ja varmistettava taloudellinen kestävyys tulevaisuudessa.
Automatisaation vaikutus työtehtäviin
Automatisaation lisääntyminen on yksi tekijä, joka on vaikuttanut Verohallinnon henkilöstön työtehtäviin. Automaattiset palvelut ovat vähentäneet tarvetta manuaalisille tehtäville, mikä on johtanut työvoiman tarpeen uudelleenarviointiin. Henkilöstön kouluttaminen uusiin teknologioihin ja työskentelytapoihin voi olla tulevaisuudessa keskeisessä roolissa organisaation muutoksessa.
Neuvottelujen merkitys ja jatkotoimenpiteet
Neuvottelujen kesto kuusi viikkoa antaa aikaa henkilöstön ja organisaation edustajien väliselle vuoropuhelulle. Tavoitteena on löytää ratkaisuja, jotka ovat mahdollisimman oikeudenmukaisia ja tasapainoisia kaikille osapuolille. Jatkotoimenpiteet irtisanomisten tapauksessa voivat sisältää tukipalveluita irtisanotuille työntekijöille sekä uudelleensijoittumisohjelmia.
Verohallinnon haasteet ja tulevaisuuden näkymät edellyttävät jatkuvaa sopeutumista muutoksiin ja tehokkuuden lisäämistä. Organisaation on kyettävä vastaamaan digitalisaation tuomiin mahdollisuuksiin ja haasteisiin säilyttääkseen toimintakykynsä ja palvelutasonsa korkealla.