news-20082024-013117

Puhelinpetosten kohteena olleiden iäkkäiden uhrien tutkimus on päättynyt

Suomen Keskusrikospoliisin (KRP) tekemässä tutkimuksessa on paljastunut laaja petosvyyhti, jossa epäillyt ovat huijanneet satoja tuhansia euroja noin 70 iäkkäältä uhralta Suomessa. Tutkimuksen johtava tutkija kertoi, että petolliset puhelut saapuivat uhrien puhelimiin suomalaiselta aluekoodilta näyttäen. Epäillyt käyttivät huijauspuheluissa suomen kieltä, erityisesti iäkkäille henkilöille soittaen. KRP:n suorittaman tutkimuksen myötä epäilyt on yhdistetty vastaaviin rikoksiin muihin maihin.

Espanjassa toimineet epäillyt ovat huijanneet uhrejaan siirtämään varoja uhkaamalla tietokoneviruksen hyökkäyksellä. Poliisi epäilee 13 henkilöä törkeästä petoksesta, törkeästä rahanpesusta, sekä petoksesta ja yrityksestä petokseen. Suurin osa epäillyistä on suomalaisia, mutta mukana on myös ulkomaalaisia henkilöitä. Rikokset ovat pääasiassa tapahtuneet Espanjassa.

Viranomaiset Espanjassa ottivat osan epäillyistä kiinni Costa del Solissa viime syksynä ja keväällä suomalaisen viranomaisen pyynnöstä. Epäiltyjen toimintaan liittyen poliisi on löytänyt yhteyksiä vastaaviin rikoksiin muiden maiden asukkaisiin. KRP:n mukaan on syytä epäillä, että toiminta oli mittavaa ja hyvin organisoitua.

Huijarit onnistuivat saamaan yli 320 000 euroa 70 iäkkäältä uhrialta, ja varat siirrettiin eri tileille Suomessa ja ulkomailla. Poliisi havaitsi, että epäillyt olivat myös siirtäneet käteistä rahaa Suomesta Espanjaan. Pankkien, paikallisen poliisin ja KRP:n talousrikostutkinnan yksikön avulla viranomaiset onnistuivat estämään huijareita siirtämästä noin 385 000 euroa tileilleen ja palauttamaan osan varastetusta rahasta uhreille.

Ilman viranomaisten puuttumista epäiltyjen taloudellinen hyöty olisi ollut yli 700 000 euroa. Poliisi on nyt välittänyt tapauksen Etelä-Suomen syyttäjälaitokselle syyteharkintaa varten. KRP huomautti, että verkossa ja puhelimitse tapahtuvat huijaukset ovat tulossa yhä ammattimaisemmiksi ja monimutkaisemmiksi. Ihmisten ei tulisi koskaan antaa pankkitietojaan puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostitse, esimerkiksi. Ihmisten ei myöskään tulisi siirtää rahaa tuntemattomalle tilille sovelluksen tai internetlinkin kautta. Virasto kehotti myös ihmisiä olemaan paljastamatta pankkitietojaan tai koodejaan tuntemattomille missään olosuhteissa, sillä huijareiden käyttämät menetelmät muuttuvat jatkuvasti.

KRP suositteli ihmisiä, jotka epäilevät joutuneensa huijauksen uhriksi, ottamaan heti yhteyttä pankkiinsa raportoidakseen tapahtuman ja sitten tekemään rikosilmoituksen poliisille.