news-17082024-144455

Suuri osa suomalaisista valmis maksamaan enemmän ilmastonmuutoksen torjumiseksi

Lähes puolet suomalaisista kannattaa toimenpiteitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi – jopa jos se merkitsee lisäkustannuksia heille itselleen. Uutissuomalaisen (USU) julkaisemassa kyselyssä 48 prosenttia vastaajista sanoi olevansa valmis maksamaan enemmän ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, vaikka se merkitsisi korkeampia kustannuksia arkipäivän elämälle. Kolmekymmentäkaksi prosenttia vastasi ei, kun taas noin 20 prosenttia oli epävarmoja tai kieltäytyi ilmaisemasta mielipidettään.

Suomen ilmastonmuutospaneelin puheenjohtaja Jyri Seppälä kertoi USU:lle, että tulokset eivät olleet yllättäviä. ”Suomalaiset ovat erittäin tietoisia ilmastonmuutoksesta [kuten osoittaa] EU:n laajuinen kysely aiheesta. Useimmat suomalaiset haluavat meidän tekevän osamme ilmastotoimissa,” hän sanoi.

Miehet varovaisempia ilmastokustannusten suhteen

Naiset ovat hieman valmiimpia tinkimään omasta elintasostaan kuin miehet, sillä 41 prosenttia miehistä ja 23 prosenttia naisista sanoi vastustavansa ilmastotoimenpiteitä, jotka lisäävät päivittäisiä kustannuksia. ”Nämä ’ei’ vastaukset tukevat vanhaa oletusta siitä, että naiset ovat huolestuneempia tulevaisuuden elämän säilyttämisestä kuin miehet,” Seppälä huomautti. Hänen arvionsa mukaan monet miehet saattavat nähdä ilmastonmuutoksen torjunnan ensisijaisesti teollisuuden ja valtion vastuuna.

Vanhemmat ihmiset ovat valmiimpia sietämään ylimääräisiä kustannuksia kuin nuoremmat, kysely vihjaa, hyväksyntää saavien yli puolet 60-vuotiaista tai vanhemmista. ”Nuorilla ihmisillä ei yleensä ole paljon rahaa, kun taas vanhemmat saattavat miettiä, millaisen maailman he jättävät lapsilleen ja lapsenlapsilleen,” Seppälä huomautti.

USU-kyselyn tulokset osoittavat myös, että korkeamman koulutustason omaavat henkilöt ovat todennäköisemmin valmiita hyväksymään korkeammat kustannukset taistelussa ilmaston lämpenemistä ja muiden ilmastonmuutoksiin liittyvien muutosten torjumiseksi.

Seppälä ehdotti, että kyselyn tulokset saattaisivat olla erilaiset, jos ilmastotoimenpiteet rahoitettaisiin pääosin yleisten verojen korottamisella eikä pääosin fossiilisten polttoaineiden käytöstä aiheutuvien kustannusten korottamisella, huomauttaen, että ilmastokustannuksia ei välttämättä jaeta oikeudenmukaisesti.

Itä-Suomi aktiivinen ilmastotoimissa

Itä-Suomen asukkaat ovat valmiimpia hyväksymään ilmastokustannuksia kuin länsiosissa maata. ”Itä-Suomi on ollut hyvin aktiivinen ilmastonmuutoksen lieventämisessä, esimerkiksi Lappeenrannan ja Joensuun kaupungit ja niiden ympäröivät kunnat,” Seppälä sanoi.

Korkein hyväksynnän taso oli Uudellamaalla, väkirikkaalla eteläisellä alueella, johon kuuluu Helsingin metropolialue. Siellä vain neljännes asukkaista vastustaa toimia, jotka vaikuttaisivat heidän elintasoonsa. Seppälän mukaan tämä voidaan selittää Uudenmaan korkeammalla koulutustasolla ja varallisuudella verrattuna muuhun maahan.

Ehkä ei yllättäen suurin tuki ilmastotoimenpiteille oli opposition Vihreän ja Vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa, kun taas pienin kannatus oli Perussuomalaisten kannattajien keskuudessa.

Noin 1 000 suomalaista vastasi USU-kyselyyn, joka tehtiin Tietoykkönen-pollsterin toimesta 9. ja 30. heinäkuuta välisenä aikana. Kyselyn virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä.

Seppälä, Suomen ympäristökeskuksen (Syke) professori, nimitettiin hallituksen toimesta viime syksynä neljän vuoden toimikaudeksi Ilmastopaneelin johtoon, johon kuuluu 15 tutkijaa yliopistoista ja tutkimuslaitoksista. Hän on ollut riippumattoman tieteellisen asiantuntijaelimen jäsen vuodesta 2011.

Hallituksen kesällä julkaistussa raportissa todettiin, että vahvempia toimenpiteitä tarvitaan, jotta Suomi saavuttaisi tavoitteensa olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Pääministeri Petteri Orpo (Kok) on toistanut hallituksen sitoutumisen tähän tavoitteeseen, mutta toisen pääpuolueen johtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra (Perussuomalaiset), kuvaili tavoitetta viime vuonna ”äärimmäisen typeräksi”.

Yle ID:llä varustetut käyttäjät voivat jättää kommentteja uutistarinoihimme. Voit luoda oman Yle ID:si tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentoinnista ja moderoinnista selitetään täällä.