news-16082024-144014

Paetongtarn Shinawatra on onneksi Thaimaan uusi pääministeri. Hän on entisen pääministerin Thaksin Shinawatran tytär, ja hän onnistui hankkimaan tarvittavat äänet tullakseen Thaimaan seuraavaksi pääministeriksi.

Nuori Pheu Thai -poliitikko, 37-vuotias Shinawatra, tulee olemaan Thaimaan historian nuorin pääministeri. Thaimaan kansalliskokous antoi Shinawatralle tarvittavat äänet ottaakseen vastaan tehtävän Srettha Thavisinin jälkeen, joka kumottiin maan perustuslakituomioistuimen toimesta aiemmin tällä viikolla.

Yhteensä 319 kansanedustajaa äänesti hänen puolestaan, kun taas 145 ääntä oli vastaan ja 27 pidättäytyi äänestämästä. Hän tarvitsi vain 248 ääntä saadakseen enemmistön. ”Tunnen itseni kunnioitetuksi ja onnelliseksi”, Shinawatra sanoi äänestyksen jälkeen. ”Toivon todella, että voin varmistaa kansalle, että voimme luoda mahdollisuuksia ja hyvää elämänlaatua. Toivon, että pystyn tekemään parhaani viedäksemme maamme eteenpäin”, hän lisäsi korostaen, että hänellä on vahva ja kokenut tiimi tukenaan.

Perintöä isältä
Isänsä Thaksin Shinawatran tavoin miljardööri ja yksi Thaimaan tunnetuimmista poliitikoista, Paetongtarn Shinawatran valinta pääministeriksi on myös osa perhetaustaa. Thaksin syrjäytettiin vallankaappauksessa vuonna 2006 ja eli useita vuosia maanpaossa. Hän palasi Thaimaahan viime elokuussa.

Kampanjoidessaan maaseudulla viime vuonna Paetongtarn käytti paljon aikaa muistuttaakseen äänestäjiä isänsä poliittisesta perinnöstä samalla korostaen, että hän on oma henkilönsä. ”En ole isäni varjokuva. Olen isäni tytär, mutta teen omat valintani”, hän sanoi tuolloin. 37-vuotias Shinawatra, joka oli raskaana koko vaalikampanjan ajan, ei kuitenkaan onnistunut vakuuttamaan tarpeeksi äänestäjiä siitä, että hän olisi oikea ehdokas pääministeriksi.

Historiallinen valinta
Vaikka Shinawatran puolue Pheu Thai sijoittui toiseksi vaaleissa, se onnistui kokoamaan koalition sen jälkeen, kun eniten ääniä saanut puolue estettiin ottamasta haltuunsa pääministerin tehtävää sotilastukien lainsäätäjien toimesta.

Shinawatra ei ole itse kansan valitsema kansanedustaja, mutta se ei ollut myöskään vaatimus pääministeriksi nousemiseksi. Hänestä tulee vain toinen nainen, joka on toiminut pääministerinä, Yingluck-tädin jälkeen. Hän on kolmas perheessään, joka on toiminut Thaimaan pääministerinä.

Nuori ja voimakas johtaja

Paetongtarn Shinawatra edustaa uutta sukupolvea Thaimaan poliittisessa kentässä. Hänen valintansa pääministeriksi on merkittävä askel nuorelle poliitikolle, joka on kasvanut poliittisesti vaikutusvaltaisen perheen keskellä. Shinawatran nuoruus ja dynaamisuus voivat tuoda uusia näkökulmia ja toimintatapoja Thaimaan hallitukseen.

Haasteet ja mahdollisuudet

Uuden pääministerin edessä on varmasti monia haasteita, mutta myös lukuisia mahdollisuuksia. Thaimaan poliittinen tilanne on ollut jännitteinen viime vuosina, ja Shinawatran on kyettävä rakentamaan yhteistyötä eri poliittisten ryhmien välillä varmistaakseen maan vakauden ja kehityksen.

Tulevaisuuden näkymät

Paetongtarn Shinawatran valinta pääministeriksi avaa uusia mahdollisuuksia Thaimaalle. Nuoren ja energisen johtajan johdolla maa voi saada uutta pontta ja suuntaa kohti kestävää kehitystä ja hyvinvointia. On mielenkiintoista seurata, miten hän tulee ratkaisemaan maan poliittiset ja taloudelliset haasteet sekä edistämään Thaimaan asemaa kansainvälisellä näyttämöllä.