news-21092024-113353

Armand valittu Norjan Oscar-ehdokkaaksi

Det føles stort, og er helt fantastisk. Jeg kan ikke helt tro det. Det har vært en fantastisk gjeng som har lagd filmen, sier Halfdan Ullmann Tøndel til NRK. Han uttrykker stolthet over at filmen ”Armand” er blitt valgt som Norges kandidat til Oscar-utdelingen i USA neste år.

Valget ble gjort av den norske Oscar-komiteen, som består av representanter fra bransjeorganisasjoner, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt. Halfdan Ullmann Tøndel, som er barnebarnet til Liv Ullmann, har regi på filmen, som også er hans debutfilm.

Halfdan Ullmann Tøndel har regi på ”Armand”. Om ikke lenge reiser han til USA for å promotere filmen i Hollywood. Han reflekterer over hvordan familienavnet kan påvirke sjansen for en Oscar-nominasjon, og sier: ”Kanskje blir det høyere forventninger, men jeg får nok også mer oppmerksomhet av det.”

Den norske Oscar-komiteen begrunner valget av ”Armand” som Oscar-kandidat med filmens kampanje som kan hjelpe den med å komme på kortlisten og bli nominert. Lederen av komiteen, Kjersti Mo, påpeker også den overraskende handlingen og imponerende skuespillerprestasjonene i filmen.

”Armand” konkurrerte mot ”Quislings siste dager” og ”Sex” om å bli Norges Oscar-kandidat, men det var til slutt ”Armand” med Renate Reinsve i hovedrollen som ble valgt.

Tidligere i år vant Ullmann Tøndel den prestisjetunge prisen ”Caméra d’Or” under filmfestivalen i Cannes for nettopp ”Armand”. Norsk filminstitutt uttrykte tillit til at ”Armand” har en god mulighet til å skille seg ut i konkurransen om en Oscar i kategorien beste internasjonale film.

Flere har hatt troen på at ”Armand” kan nå langt i Oscar-utdelingen. Det amerikanske filmnettstedet Indiewire har plassert Renate Reinsve på listen over kandidater de mener kan vinne Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for hennes rolle i ”Armand”.

Det at ”Armand” er valgt ut som Norges Oscar-kandidat betyr ikke automatisk at filmen er nominert til prisutdelingen i USA. Alle internasjonale Oscar-bidrag skal vurderes av en internasjonal komité som etter hvert skal lage en kortliste på 15 filmer, som deretter kuttes ned til fem offisielle nominasjoner.

Den nye Oscar-kandidaten tar over stafettpinnen etter ”Fedrelandet”, som i fjor var Norges kandidat i kategorien beste internasjonale film. Oscar-utdelingen finner sted i Los Angeles 3. mars 2025, og ”Armand” har norsk premiere fredag 27. september.