Suomalaiset oppilaat, opettajat ja poliitikot ovat huomauttaneet älypuhelinten aiheuttamasta häiriöstä kouluympäristössä. Mutta kuinka tiukasti Suomi aikoo puuttua älypuhelinten käyttöön kouluissa?
Suomi on ollut edelläkävijä digitalisoimalla koulutusta, mutta älypuhelinten yleistyessä on alkanut syntyä vastarintaa. Tällä viikolla All Points North -ohjelma pohtii, ovatko puhelimet nyt liian hallitseva asema kouluissa ja mitä – jos mitään – tulisi tehdä niiden vaikutuksen vähentämiseksi oppilaisiin.
”Se on täysin normaalia tuijottaa puhelinta keskustellessasi jonkun kanssa, tai antaa ilmoituksen keskeyttää kasvotusten käytävä keskustelu jonkun kanssa,” totesi Anthony Arcaro, opettaja Vantaan kansainvälisessä koulussa. ”Kun itse olin koulussa, vaikka käytinkin sosiaalista mediaa teininä, en ohittanut kaikkia vastaantulijoita käytävillä.”
Arcaro kertoo, että ruutuaika räjähti koronapandemian aikana ja älypuhelimien sekä sosiaalisen median vaikutus jatkaa kasvuaan vuosi vuodelta koulussaan. Se häiritsee oppilaita ja aiheuttaa konflikteja opettajien kanssa, joten hän kaipaa selvää sääntöä. Näin oppilaat hyväksyisivät normiksi puhelinten poissaolon.
Opetusministeri Anders Adlercreutz (SPP) kertoi ohjelmassa näkevänsä useita näkökulmia aiheeseen. Suomi on sallinut puhelimien ottaa suuren tilan lasten elämässä, ja voi olla vaikeaa palauttaa henki pulloon.
”Pitäisikö vain sanoa, että puhelimilla ei ole sijaa koulussa?” kysyi Adlercreutz, kertoen virkamiestensä kamppailevan ongelmien kanssa. ”Mikä tietysti tarkoittaa, että sinun täytyy miettiä missä ne ovat koulupäivän aikana. Sinun täytyy miettiä säilytysvaihtoehtoja ja niin edelleen – vai sanotko vain, että opettajalla on oikeus pyytää lapsia laittamaan puhelin pois ja jos se ei toimi, takavarikoida se joksikin aikaa.”
Adlercreutz kertoi podcastissa, että Suomen koulupuhelimen lopullinen versio lakiesitys lähetetään eduskunnalle jouluun mennessä.
Liity keskusteluun! Egan Richardson ja Zena Iovino esittelivät tämän All Points North -jakson. Äänitekniikasta vastasi Tuomas Vauhkonen. Jos sinulla on kysymyksiä tai haluat jakaa ajatuksiasi, ota meihin yhteyttä WhatsAppissa numerossa +358 44 421 0909 tai sähköpostitse osoitteessa yle.news@yle.fi ja allpointsnorth@yle.fi.
Yle ID -tunnuksella varustetut käyttäjät voivat jättää kommentteja uutisiimme. Voit luoda Yle ID -tunnuksen tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentoinnista ja moderoinnista löytyvät täältä.