Suomen ulkoministeriö: Suomalaiset kohdanneet yhä enemmän katastrofeja ja levottomuuksia ulkomailla
Suomalaiset ovat joutuneet viime vuonna noin 150 kriisin keskelle ulkomailla, mukaan lukien metsäpalot, hurrikaanit ja maanjäristykset sekä eri maiden sisäiset konfliktit. Suomi avasi suurlähetystön Dakariin, Senegaliin vuonna 2022, maan ensimmäisen ranskankielisessä Länsi-Afrikassa. Kuva: Antti Haanpää / Yle
Suomen ulkoministeriön mukaan Konsuliasioiden yksikkö saa yhä enemmän pyyntöjä avusta suomalaisilta, jotka kohtaavat ”luonnon tai ihmisen aiheuttamia kriisejä” ulkomailla. Ministeriön virkailijat tarjosivat konsulipalveluita noin 205 000 asiakkaalle Suomen ulkopuolella viime vuonna, mukaan lukien kansalaiset, jotka joutuivat noin 150 kriisin keskelle, kuten hurrikaanit, metsäpalot, maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset sekä eri maiden sisäiset konfliktit ja levottomuudet, jotka ”pitivät ulkoministeriön yhä kiireisempänä”, se kertoi perjantaina.
Keskitys Lähi-idän konflikteihin
”Viime vuonna konsulipalveluita kiireisimmässä määrin vaatinut kriisi oli eskaloitunut konflikti Lähi-idässä, erityisesti tilanne Gazassa ja Libanonissa. Kriisinhallinnan osana henkilökuntaa ulkoministeriön konsulipikavaste tiimistä ja puolustusvoimista lähetettiin tukemaan Suomen suurlähetystöä Beirutissa ja auttamaan suomalaisia syksyllä 2024”, ministeriö kertoi.
Kuolonuhreja Espanjan tulvissa
Viime lokakuussa ja marraskuussa monet suomalaiset kärsivät tulvista itäisessä ja eteläisessä Espanjassa, jotka tappoivat vähintään 232 ihmistä. Ministeriön virkailijat käyttivät sosiaalisen median kanavia ja suoria viestejä ohjeistaakseen kansalaisia välttämään tulvista kärsiviä alueita. Arviolta 15 000 suomalaista asuu Espanjassa, ja yli kaksinkertainen määrä viettää siellä osan vuodesta.
Konsulipalveluita eniten Saksassa, Thaimaassa ja Virossa
Espanjan lisäksi suurin määrä pyyntöjä konsulavastaanotolle tuli Saksasta, Thaimaasta, Virossa ja Ruotsista, jotka ministeriö sanoo olevan maat, joissa suomalaisten on todennäköisimmin matkustaa. Viime vuonna Konsuliasioiden yksikkö tarjosi apua 637 tapauksessa ulkomailla tapahtuneista kuolemantapauksista. Tämä tarkoittaa, että noin kaksi suomalaista kuolee ulkomailla joka päivä, se huomautti.
Ministeriön henkilökunta tuki myös suomalaisia, jotka sairastuivat tai joutuivat rikoksen uhreiksi ulkomailla, sekä 131 pidätystä tai pidättämistä. Jälkimmäinen luku ei kuitenkaan sisällä suomalaisia, jotka otettiin kiinni muissa neljässä Pohjoismaassa, koska tällaiset tapaukset käsitellään suoraan kansallisten viranomaisten välillä.
Matkustusvaroitukset Norsunluurannikolle ja Gambiaan
Ministeriö julkaisee matkustusvaroituksia yli 150 maahan, jotka ovat sen verkkosivuston luetuimpia kohteita – erityisesti Espanjaa, Kreikkaa, Thaimaata ja Italiaa koskevat viestit. Viime vuonna Suomi antoi matkustusvaroitukset kahdelle uudelle kohteelle, Gambialle ja Norsunluurannikolle Länsi-Afrikassa. Se kehotti kävijöitä molempiin maihin ottamaan erityisiä varotoimia ja huomautti, että naapurimaissa Burkina Fasossa, Malissa ja Liberiassa jatkuva konflikti voi aiheuttaa poliittisia jännitteitä.
Aiemmin viime elokuussa ministeriö tarkisti matkustusvaroitukset Israelille ja Libanonille pelkojen vuoksi laajemmasta sodasta Lähi-idässä.
Ministeriö kehotti Suomen kansalaisia tai asukkaita ilmoittamaan matkasuunnitelmistaan verkkopalvelunsa kautta ennen ulkomaanmatkoja. Tämä mahdollistaa virkailijoiden nopean yhteydenoton matkustajiin, jos turvallisuustilanne heidän kohteessaan heikkenee. Joissakin maissa, joissa ei ole virallista suomalaista edustusta, muut pohjoismaiset edustustot tarjoavat myös konsulipalveluita suomalaisille, ja päinvastoin.
Viime jouluna tuli kuluneeksi kymmenen vuotta suurimmasta rauhanajan suomalaisten menetyksestä: vuoden 2004 Intian valtameren maanjäristys ja tsunami tappoivat 179 suomalaista Thaimaassa ja Sri Lankassa, yhteensä noin 230 000 uhria.