Vasemmistoliitto ja Vihreät ovat nyt ainoat poliittiset puolueet eduskunnassa, jotka selvästi vastustavat Suomen vetäytymistä Ottawan yleissopimuksesta, joka kieltää miinojen käytön, kertoo Uutissuomalainen-tiedotusväline. Eduskuntapuolueiden ryhmäjohtajien tekemä kysely osoitti, että Kokoomus, Perussuomalaiset, Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt kannattavat vetäytymistä, kun taas SDP ja Ruotsalainen kansanpuolue ovat valmiita keskustelemaan asiasta. Keskustapuolue ei vastannut kysymykseen.
Ilta-Sanomat kuitenkin huomauttaa, että Keskustapuolueen puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoi viikonloppuna puolueen lehdessä Suomenmaa, että miinoja on arvioitava uudelleen, jos Puolustusvoimat sitä vaativat.
Puolustusvoimien komentaja, kenraali Janne Jaakkola, avasi miinakeskustelun viikonloppuna. Hän kertoi MTV:lle, että muuttunut turvallisuusympäristö on erilainen kuin silloin, kun Suomi liittyi Ottawan sopimukseen vuonna 2011.
Pääministeri Petteri Orpo (Kokoomus) kertoi Iltalehdelle sunnuntaina, että kansakunnan ulkopolitiikan johto keskustelee miinakysymyksestä. Puolustusministeri Antti Häkkänen (Kokoomus) kertoi maanantaina aloittaneensa tutkimuksen miinojen tarpeellisuudesta jo viime kesänä.
Hallitus on parhaillaan viimeistelemässä tuoreinta puolustuspoliittista raporttiaan. Raportin on määrä toimittaa eduskunnalle ennen vuoden loppua.
Lisää resursseja poliisille
Tänä syksynä hallitus päätti lisätä sisäministeriön budjettia 19 miljoonalla eurolla, josta noin 11 miljoonaa euroa kohdistetaan poliisille, erityisesti katujengien, nuorten rikollisuuden ja harmaan talouden torjuntaan.
Lisäresurssien odotetaan kohdentuvan pääkaupunkiseudun ja Keski-Suomen poliisilaitoksille. Hämeen Sanomat on yksi lehdistä, joka kertoo, että poliisien määrän odotetaan kasvavan hieman alle 60 jäsenellä ensi vuonna.
Lisähenkilöstöä on jo rekrytoitu operatiivisiin poliisitehtäviin, erityisesti rikostutkintoihin ja toimintoihin, joissa kohdistetaan katujengirikollisuuteen ja kyberrikollisuuteen. Alustavien arvioiden mukaan tänä vuonna valmistuu 310 uutta poliisia Suomen Poliisiammattikorkeakoulusta ja ensi vuonna 250. Poliisiopiskelupaikkojen määrää lisättiin tänä vuonna 500:aan, mikä on 100 enemmän kuin edellisinä vuosina.
Yli 100 000 ulkomaista opiskelijaa
Uutistoimisto STT käsittelee Suomen Koulutusalan Työnantajien järjestön (FEE) julkaisemia lukuja, jotka osoittavat, että viime vuonna maassa oli yli 114 000 ulkomaista opiskelijaa. Ulkomaisten opiskelijoiden määrä ammatillisessa ja muussa korkeakoulutuksessa on kaksinkertaistunut vuodesta 2014 ja kolminkertaistunut vuodesta 2009. Ulkomaisten lasten ja oppilaiden määrä on myös kasvanut sekä varhaiskasvatuksessa että muissa perus- ja toisella asteella.
”Nopein kasvu on ollut ammatillisessa koulutuksessa, jossa oli yli 40 000 ulkomaista opiskelijaa viime vuonna. Kansainvälistyminen on positiivinen ja välttämätön trendi, koska Suomi tarvitsee maahanmuuttoa työhön ja koulutukseen”, FEE:n toimitusjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta kertoi tiedotteessa.
Kiinteistöostojen alennukset
Uusi asuntomarkkina pysyy paikallaan, uusia taloja ja huoneistoja myydään heikosti ja rakentajat ovat nyt halukkaampia neuvottelemaan alennuksista listahintoihin, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden mukaan pääkaupunkiseudulla on yli 3 000 uutta asuntoa myynnissä.
HS:n haastattelemien myyjien joukossa oli JM Suomi Oy:n toimitusjohtaja Markus Heino, joka sanoi, että tällä hetkellä uusien asuntojen myyminen ilman hintaneuvotteluja on vaikeaa. Heinon mukaan se, kuinka paljon voidaan leikata listahinnoista, riippuu tapauskohtaisesti tekijöistä, kuten alueen yleisestä tarjonnasta.
”Osa alennuksista on hyvin pieniä, toiset voivat olla yli 10 prosenttia”, hän kertoi HS:lle. JM Suomi Oy on myös säätänyt listahintojaan, mutta Heino lisäsi, että on epätodennäköistä, että markkinoilla nähdään suuria hintalenkkauksia.
Vanhojen asuntojen markkinoilla on jo pieniä merkkejä piristymisestä, ja Heino sanoi uskovansa, että tämä näkyy pian myös uusien asuntojen markkinoilla.
Kylmää ja kylmempää pohjoisessa
Uusi ennätysmatala lämpötila tälle varhaiselle talvikaudelle on mahdollinen Lapissa keskiviikkoillan tai torstaiaamun varhaisina tunteina. Tähän mennessä kylmin lämpötila tällä kaudella oli -22,5 astetta 21. marraskuuta Utsjoella Suomen Lapin äärimmäisessä pohjoisosassa.
Iltalehden esittämä ennuste näyttää jäätävänpidä päivälämpötiloja Lapissa tällä viikolla 10-20 astetta pakkasen puolella. Forecan meteorologi Joonas Koskela kertoo, että jos taivas pysyy kirkkaana, osa Lapista voi nähdä lämpömittarin laskevan jopa -25 asteeseen yöllä.