Viimeisten kolmen vuoden aikana ostovoima on laskenut Suomessa vastaavan 7 000 euron menetyksen verran. Keltaisten tarra-alennusten metsästäminen on yksi tapa leikata ruokakustannuksia. Kuva: Kalle Niskala / Yle
Tämän viikon suurin työväenliitto SAK ilmoitti pyrkivänsä kymmenen prosentin palkankorotuksiin seuraavalla sopimuskaudella vedoten siihen, että palkansaajien ostovoima on laskussa.
Inflaatio on nakertanut ihmisten ostovoimaa Suomessa vuodesta 2021 alkaen. Toisin sanoen inflaatio on vienyt keskituloiselta vastaavan summan kuin noin kahden kuukauden palkka.
Tämä johtuu siitä, että palkankorotukset eivät ole pysyneet hinnannousun tahdissa.
Suomalaisten palkansaajien alhaisin piste oli vuonna 2023, jolloin ostovoima laski alimmalle tasolleen 15 vuoteen. Tämä tarkoittaa sitä, että rahalla Suomessa sai vähemmän ruokaa, sähköä ja vaatteita kuin viimeisen vuosikymmenen aikana.
Ostovoima on kuitenkin jälleen nousussa. Se on parantunut tasaisesti vuodesta 2023 alkaen, inflaation hidastumisen ja korkojen laskun ansiosta.
”Tällä hetkellä Suomen inflaatio on yksi prosentti, mikä mahdollistaa palkankorotusten parantavan todellisia tuloja ja sitä myöten elintasoa,” totesi Hannu Nummiaro, taloustieteilijä Lähi-Tapiolasta.
Ihmiset saavat kuitenkin edelleen vähemmän rahalleen verrattuna muutamaan vuosi sitten. Nummiaro selitti, että viitaten vuoteen 2021, inflaation aiheuttama elintason lasku on niin merkittävä, että käynnissä oleva toipuminen on vasta puolivälissä.
Hän on laskenut, että keskimääräisellä suomalaisella kuukausipalkalla, 3 700 eurolla, voi nyt ostaa noin 160 euroa vähemmän tavaroita ja palveluita verrattuna vuoteen 2021. Tämä tarkoittaa 7 000 euron kolhua kolmessa vuodessa.
Nummiaron mukaan vastaava ostovoiman menetys koettiin viimeksi 1970-luvun öljykriisin aikana.
”Tämä on jonkinlainen sukupolvikokemus,” lisäsi Nummiaro.
Vaikka suurin osa kotitalouksista on pärjännyt inflaation kanssa kohtuullisen hyvin, noin 15 prosenttia on joutunut ottamaan velkaa tai turvautumaan säästöihinsä.
Käyttäjät Yle-tunnuksella voivat jättää kommentteja uutisartikkeleihimme. Voit luoda Yle-tunnuksen tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentointiin ja moderointiin löytyvät täältä.